Reynders richt zich op kandidatuur van De Bolle bij Europol

Reynders richt zich op kandidatuur van De Bolle bij Europol

Nu Brussel naast een Europees agentschap grijpt, richt de Belgische diplomatie zich op de kandidatuur van Cathérine De Bolle voor een topjob bij Europol. “Men kan misschien zeggen dat we al veel Europese instellingen hebben, maar niet dat we oververtegenwoordigd zijn in de instellingen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na afloop van de stemming over nieuwe locaties van de Europese agentschappen die als gevolg van de brexit weg moeten uit Londen. Reynders en zijn Europese collega’s beslisten vandaag via een geheime stemming over de toekomstige locaties van het Europese Medicijnenagentschap (EMA) en de Europese Bankenautoriteit (EBA). In beide procedures viel de beslissing uiteindelijk via een loting omdat twee steden na drie stemrondes elk dertien stemmen hadden vergaard.

Amsterdam haalde het van Milaan in de race om het EMA, Parijs trok het winnende lot in de finale tegen Dublin. “Dat is bijzonder frustrerend voor de verliezers, maar de lidstaten hadden vooraf samen de procedure vastgelegd”, aldus Reynders, die bekende dat er wel wat grapjes werden gemaakt toen Nederland en Italië -twee voetbalgrootheden die ontbreken bij de nakende loting voor het WK in Rusland- alsnog samen in een urne waren beland.

Brussel sneuvelde in beide stemmingen in de eerste ronde met vijf stempunten. “We hadden goede kandidaturen, maar we wisten dat het moeilijk zou worden omdat we al veel Europese instellingen hebben”, verklaarde Reynders. De buitenlandminister wou niet kwijt wie hij heeft gesteund in de tweede en derde ronde, maar hij toonde zich wel tevreden dat de nabijgelegen steden Amsterdam en Parijs als winnaars uit de bus zijn gekomen.

De Belgische diplomatie richt zich nu volop op de kandidatuur van Cathérine De Bolle. De commissaris-generaal van de federale politie is in de running om directeur van de Europese politiedienst Europol te worden. Over die benoeming zouden de lidstaten begin december stemmen. “Misschien maken we dan meer kans”, meent de MR-vicepremier. “Men kan misschien zeggen dat we al veel Europese instellingen hebben, maar niet dat we oververtegenwoordigd zijn in de instellingen.”

De Bolle moet het onder meer opnemen tegen een Tsjechische kandidaat. De Centraal- en Oost-Europese landen moesten opnieuw met lege handen huiswaarts keren. Geen enkele van hun steden overleefde zelfs maar de eerste ronde. “Ik kan begrijpen dat er wat twijfels zijn omdat twee stichtende lidstaten het hebben gehaald, maar de procedure is op voorhand vastgelegd en goedgekeurd met alle lidstaten”, besloot Reynders, die vaststelde dat ook niet alle zogenaamde nieuwe lidstaten elkaar hebben gesteund.

bron: Belga