Petitie en actie tegen ontslag afgevaardigde in asielcentrum

Petitie en actie tegen ontslag afgevaardigde in asielcentrum

Vanochtend heeft de socialistische vakbond BBTK actie gevoerd tegen het ontslag van een vakbondsafgevaardigde bij het Rode Kruis, werkzaam in het opvangcentrum voor asielzoekers op Linkeroever in Antwerpen. Er werd ook een petitie opgestart. Het Rode Kruis houdt evenwel voet bij stuk. Melissa Cowpe werkte al jaren in het opvangcentrum. Ze werd ontslagen nadat ze een pamflet naar collega’s had verstuurd, met daarop ook het logo van het Rode Kruis en Fedasil. Het Rode Kruis verweet Cowpe een zware fout te hebben gemaakt en wilde haar ontslaan.

Omdat ze afgevaardigde is, moest de arbeidsrechtbank zich over het ontslag uitspreken. Cowpe kreeg – ook in beroep – te horen geen zware fout te hebben gemaakt, maar desalniettemin ging het Rode Kruis over tot ontslag, ook al betekent dat de uitbetaling van een aanzienlijke verbrekingsvergoeding, volgens de vakbond in dit geval het equivalent van ruim vijf jaar loon.

BBTK eist dat het ontslag ongedaan wordt gemaakt en voerde daarvoor deze ochtend actie aan de gebouwen van het opvangcentrum. Bij het Rode Kruis blijft men intussen achter het ontslag staan. “De rechtbank vond de fout niet zwaar genoeg voor een ontslag om dringende reden, maar dat belet ons niet om ook te kiezen voor een ‘gewoon ontslag'”, zegt woordvoerder An Luyten. “Het Rode Kruis vindt het cruciaal dat het neutraal blijft en we kunnen misbruik van ons logo niet dulden. Daardoor is het vertrouwen onherstelbaar beschadigd.”

bron: Belga