Natuurpunt: “Vooral nood aan meer natuur en bos dichtbij woonkernen”

Natuurpunt: "Vooral nood aan meer natuur en bos dichtbij woonkernen"

Er is vooral vraag naar meer natuur en bos dichtbij woonkernen. Meer natuur dichtbij, dat los je niet op met het veranderen van de toegangsregels van de bestaande bossen. Zo reageert Natuurpunt vandaag op het voorstel van minister van Natuur Joke Schauvliege waarover de kranten van Mediahuis schrijven, om de regels in openbare bossen om te gooien. Bezoekers mogen vandaag in openbare bossen alleen lopen waar het toegestaan is: op wegen of in speelzones. Schauvliege wil een initiatief nemen om die regel om te draaien: je mag overal lopen, behalve waar het verboden is, bijvoorbeeld omdat de natuur er kwetsbaar is. De minister wil dit doen in functie van een betere beleving.

Volgens Natuurpunt is er vooral nood aan meer natuur en bos in de buurt waar mensen wonen, met speelzones, wandelpaden, mountainbikepaden, looptrajecten, ruiterpaden … “Dan moet je daar op inzetten. Meer natuur dichtbij, dat los je niet op met het veranderen van de toegangsregels van de bestaande bossen”, zegt woordvoerder Hendrik Moeremans maandag, die stelt dat het vooral om een semantische discussie gaat. “We hebben nood aan natuur op plekken waar dat nodig en zinvol is. Of de toegankelijkheid van die gebieden nu op manier A of manier B wordt uitgedrukt, dat maakt niets uit.”

Natuurpunt deelt zo de mening van Bos+, dat maandag in de kranten liet weten “te vrezen dat dit niet werkbaar is, op termijn de draagkracht van bossen ondermijnt en bovendien geen antwoord biedt op de vragen van jeugdbewegingen naar meer speelterreinen”.

bron: Belga