Maingain vraagt overleg in de Conferentie van Brusselse burgemeesters

Maingain vraagt overleg in de Conferentie van Brusselse burgemeesters

Burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain, heeft de Conferentie van Brusselse burgemeesters gevraagd de rellen in Brussel van 11 november op de agenda te plaatsen en een overleg voor te bereiden met de korpschefs van de politiezones om de procedures voor ordehandhaving te evalueren. Sinds vrijdag veroorzaakt het rapport van de Algemene Inspectie van de Politie over de rellen en de interpretatie die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eraan geeft, heel wat controverse. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene is rechtstreeks betrokken, zoals ook de andere zones die versterking leverden.

“Geen enkele reden om Jambon het initiatief te laten”, benadrukte Maingain, tevens voorzitter van DéFI, op Twitter. “We moeten weten hoe de evenementen in de politiezones ervaren werden en een doordachte analyse maken, zonder partijdigheid. We hebben niets te winnen bij een ruzie in de zandbak”, voegde hij eraan toe.

Maingain bestwist dat er geen eenheid van commando binnen de politie in Brussel was. Een protocol legt dit vast en is erg efficiënt, stelt hij. Een vergadering met de korpscheffen moet duidelijk maken of het protocol gerespecteerd werd. De Conferentie van Brusselse burgemeesters, voorgezeten door Bernard Clerfayt, vergadert woensdag om 8.15 uur.

bron: Belga