Internationale Dag van de Rechten van het Kind – “Onvoorwaardelijke zorg voor kinderen is noodzaak voor beter toekomstperspectief”

SOS Kinderdorpen lanceert maandag, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, een internationale campagne om het belang van onvoorwaardelijke zorg voor alle kinderen te benadrukken. Uit een nieuw rapport van de ngo blijkt namelijk dat kinderen die geen onvoorwaardelijke zorg en liefde krijgen in hun vroegste levensjaren, minder goed presteren op school, concentratieproblemen hebben en minder sterke sociale vaardigheden ontwikkelen. De ngo die zich inzet voor kinderen zonder ouderlijke zorg en kinderen uit “risicovolle” gezinnen, heeft berekend dat vandaag 220 miljoen kinderen wereldwijd (10 procent) opgroeien in kwetsbare familiale omstandigheden. Daarbij gaat het om kinderen die om verschillende redenen niet bij hun ouders opgroeien of om kinderen waarvan de ouders niet tegemoetkomen aan de fundamentele fysieke en emotionele noden van hun kind. In België is dit het geval bij 1 op de 25 kinderen.
Om te benadrukken dat geen enkel kind – letterlijk of figuurlijk – alleen zou mogen opgroeien, lanceert SOS Kinderdorpen de campagne “No Child Should Grow Up Alone”. De campagne wordt ondersteund door een filmpje waarin aan kinderen gevraagd wordt om te tonen hoeveel hun ouders om hen geven. “De jammere conclusie is dat een op de tien kinderen niets kan tonen”, aldus SOS Kinderdorpen.
“Kinderen die geen warme basis krijgen, worstelen ook in hun latere leven om hun potentieel te bereiken. Ze zijn vaker werkloos, lijden vaker aan verslavingen en depressies en verzeilen sneller in de criminaliteit. Dat brengt grotere kosten voor de samenleving met zich mee. Maar het omgekeerde blijkt ook waar: geef kinderen uit kwetsbare gezinssituaties zo vroeg mogelijk liefdevolle ondersteuning en zorg, en ze zullen zich beter ontplooien als volwassene en meer bijdragen aan de maatschappij”, aldus directrice van SOS Kinderdorpen Hilde Boeykens.

bron: Belga