Gewezen Franse president François Hollande bezoekt tentoonstelling in Molenbeek

Gewezen Franse president François Hollande bezoekt tentoonstelling in Molenbeek

De gewezen Franse president François Hollande en premier Charles Michel hebben in het Kasteel Karreveld in Molenbeek de tentoonstelling “Connecting People: Cartoons for Peaceful Coexistence” bezocht. De expo toont 80 tekeningen over het thema “samen leven”, georganiseerd door Cartooning for Peace. De gewezen Franse president verwees maandag naar de terroristische aanslagen van Parijs en het feit dat sommige terroristen afkomstig waren van Molenbeek. “Maar ik wilde graag terugkomen naar Molenbeek om te tonen dat deze wijk ook garant staat voor waarden, principes en vrijheid”, verklaarde Hollande. “Het is symbolisch om hier twee jaar na de aanslagen te zijn. Het is ook een teken dat er hoop is en dat we onverzettelijk moeten zijn tegenover het terrorisme. En we moeten ook de boodschap verspreiden dat de toekomst anders kan zijn dan het heden.”

“Naast de nodige veiligheidsmaatregelen, moeten we bovendien onze waarden promoten: de vrijheid van meningsuiting, tolerantie en het feit dat we vrij zijn om te geloven of niet te geloven”, voegde Charles Michel eraan toe. Na een bezoek aan de tentoonstelling namen Michel en Hollande ook deel aan een debat met onder meer jongeren uit Molenbeek, burgemeester Françoise Schepmans (MR) en de cartoonisten Plantu, Kroll en Geluck.

Een aantal jongeren lieten weten dat ze de cartoons over religie niet apprecieerden. “De vrijheid van meningsuiting is een garantie om samen te leven”, antwoordde Hollande. “Als we de vrijheid van de cartoonisten aanvallen, is het misschien de jouwe die binnenkort in twijfel wordt getrokken.”

bron: Belga