Europese ruimtemissie Swarm tot 2021 verlengd

Europese ruimtemissie Swarm tot 2021 verlengd

Net voor de vierde verjaardag van de lancering van de Europese Swarm-satellieten heeft het Europese Ruimtevaartbureau er naar eigen zeggen mee ingestemd de missie ter studie van het magnetisch veld van de Aarde tot 2021 te verlengen. Van op de basis Plessetsk in het noorden van Rusland lanceerde op 22 november 2013 een lichte Russische Rockot-draagraket de Alpha, Bravo en Charlie. Van op een hoogte van ongeveer 500 km leveren deze satellieten zeer precieze data over de sterkte, de richting en schommelingen van het magnetisch veld rondom onze planeet dat ons beschermt tegen gevaarlijke deeltjes uit de ruimte. Wetenschappers leerden al dat dit veld afzwakt, maar niet overal gelijkmatig.

De door de Europese satellietbouwer Astrium (nu Airbus) vervaardigde Swarms volgen elk een licht ander traject, om de bronnen van magnetisme goed van elkaar te onderscheiden en de variaties in magnetisme gedetailleerd in kaart te brengen.

De gegevens van Swarm zullen ook van pas komen in kaarten en modellen die talrijke dagelijkse toepassingen voeden zoals kaarten voor de burgerluchtvaart. De data kunnen helpen voor het voorspellen van aardbevingen en bij het zoeken naar bodemrijkdommen.

Reeds in 2014 waren er tekenen dat de missie langer dan de geplande vier jaar zou kunnen duren.

bron: Belga