Europees Medicijnenagentschap (EMA) verhuist van Londen naar Amsterdam

Amsterdam wordt de nieuwe thuisbasis van het Europese Medicijnenagentschap (EMA). De Nederlandse stad haalde in een derde en beslissende stemronde onder de ministers van Buitenlandse Zaken precies evenveel stemmen als Milaan. Uiteindelijk velde een loting het verdict. De kandidatuur van Brussel sneuvelde in de eerste ronde. Als gevolg van de brexit moet het EMA vanuit Londen verhuizen naar het vasteland. De voorbije maanden hadden liefst 19 lidstaten een stad naar voren geschoven als nieuwe thuisbasis voor het agentschap dat medicijnen evalueert. Het EMA telt ongeveer 900 personeelsleden, is goed voor tienduizenden hotelovernachtingen per jaar en heeft een sterke aantrekkingskracht op de farmasector.

Het is Amsterdam dat het felbegeerde agentschap mag ontvangen. De Nederlandse hoofdstad haalde volgens Europese bronnen in een derde ronde net als Milaan 13 stemmen. Uiteindelijk moest de toewijzing gebeuren via loting. Milaan lag in de tweede ronde nog op kop met 12 stemmen, voor Amsterdam met negen stemmen en Kopenhagen met vijf stemmen.

Brussel overleefde de eerste ronde niet. De Belgische hoofdstad haalde vijf punten. De ministers moesten in die eerste ronde respectievelijk drie, twee en één punt uitdelen aan hun drie favoriete kandidaat-steden. Ze mochten daarbij ook op hun eigen inzending stemmen. Ook de Slovaakse hoofdstad Bratislava viel verrassend genoeg al uit de race na de eerste ronde. Kandidaten als Bonn en Rijsel moesten genoegen nemen met drie stempunten.

Brussel maakt wel nog kans op de Europese Bankenautoriteit (EBA), dat eveneens uit Londen moet verhuizen. In die race moet de Belgische hoofdstad afrekenen met zeven tegenstanders: Frankfurt, Luxemburg, Dublin, Warschau, Parijs, Praag en Wenen. De ministers vatten dra de stemming over de toewijzing van de financiële toezichthouder aan.

bron: Belga