Campagne zet recyclageparkwachters in de bloemetjes

Campagne zet recyclageparkwachters in de bloemetjes

Naar aanleiding van de Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter wordt in Vlaanderen een campagne gehouden die respect vraagt voor het werk van afvalophalers en recyclageparkwachters. Uit onderzoek blijkt dat zij vaak te maken krijgen met verbaal geweld en soms zelfs met fysiek geweld. De campagne zet de medewerkers in de bloemetjes en biedt particulieren de kans om hun afvalophalers te bedanken voor de vaak ondankbare maar noodzakelijke job die ze uitvoeren. Uit een enquête die gevoerd werd bij afvalophalers en recyclageparkwachters in Vlaanderen blijkt dat negen op de tien het afgelopen jaar werd geconfronteerd met ongepast gedrag van bezoekers. In de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld, waarmee de afvalophalers haast wekelijks te maken krijgen, in enkele vergaande gevallen kwam er ook fysiek geweld aan te pas: trek- en duwwerk of zelf vechtpartijen.

“De meeste bezoekers zijn correct en respectvol, maar er zijn altijd uitzonderingen”, zegt Marijke Herinckx van intercommunale Ivarem. “Nochtans doen onze mensen alleen maar hun werk, vaak in minder aangename omstandigheden. Vandaag bijvoorbeeld regent het al de hele dag maar toch staan zij paraat om mensen te helpen. Voor veel mensen is ‘de vuilkar’ zowat het laagste wat je beroepshalve kan bereiken, maar onze mensen doen heel nuttig en absoluut noodzakelijk werk. Beeld je maar eens in wat er zou gebeuren als het afval niet meer zou worden opgehaald.”

In het werkgebied van Ivarem werden vorig jaar 41 brieven verstuurd naar particulieren die over de schreef gingen in een recyclagepark en daardoor tijdelijk de toegang ontzegd kan worden. Er worden deze week stickers verspreid die mensen op hun vuilzakken kunnen kleven om de ophalers te bedanken.

bron: Belga