Brexit: Europese ministers stemmen over nieuwe thuisbasis voor Europese agentschappen

Brexit: Europese ministers stemmen over nieuwe thuisbasis voor Europese agentschappen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn vanochtend samengekomen in Brussel om uit te maken welke steden de nieuwe thuisbasis worden van de twee Europese agentschappen die als gevolg van de brexit vanuit Londen naar het vasteland moeten verhuizen. Brussel lonkt zowel naar het Europees Medicijnenagentschap (EMA) als de Europese Bankenautoriteit (EBA). Brussel moet afrekenen met zware concurrentie. Acht steden azen op de EBA en niet minder dan negentien steden dingen mee naar het EMA, een groot agentschap met zo’n 900 personeelsleden dat nieuwe medicijnen evalueert. “We hebben een zeer goede kandidatuur”, zei minister Didier Reynders bij zijn aankomst over de Belgische bieding. Hij onderstreepte onder meer de nabijheid van de Europese instellingen en de aanwezigheid van een sterke farmasector in ons land.

De Europese Commissie maakte vooraf een analyse van de verschillende kandidaat-steden op basis van objectieve criteria. Toch staken de voorbije weken tal van verhalen over koehandel de kop op en de meeste waarnemers gaan ervan uit dat de stemming in verschillende rondes zal uitdraaien op een soort Eurovisiesongfestival. “Het is spijtig genoeg een beetje allebei, maar ik hoop eerst en vooral dat er beslist wordt op basis van objectieve criteria”, aldus Reynders.

Wouter Bos, de promotor van de Nederlandse bieding voor het EMA, dicht Brussel niet veel kansen toe. Hij verwacht dat Amsterdam, Milaan, Stockholm, Kopenhagen of Bratislava het pleit zullen winnen.

De stemming gaat pas in de loop van de middag van start. De ministers wisselen dan ook van gedachten over de moeizame echtscheidingsonderhandelingen met Groot-Brittannië, dat eind maart 2019 de Europese Unie zal verlaten.

bron: Belga