Duitse president wil nog geen nieuwe verkiezingen uitschrijven

De liberale FDP heeft de Duitse formatiegesprekken opgeblazen. Voorlopig komen er echter geen nieuwe verkiezingen.

Omdat de socialistische SPD na de verkiezingen van september meteen koos voor een oppositiekuur was er maar één coalitie mogelijk. De liberale FDP, de conservatieve CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en Die Grünen zijn er echter niet in geslaagd een ‘Jamaica-coalitie’ te vormen. Met die term verwijst men naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag: zwart van CDU, groen van Die Grünen en geel van FDP.

SPD weigert nog steeds mee te regeren en pleit voor nieuwe verkiezingen. President Frank-Walter Steinmeier (foto), eveneens een SPD’er, wil daar voorlopig niet van horen. Hij gaat praten met de leiders van de partijen die er niet in geslaagd zijn een coalitie te vormen. Dat zij hij na een gesprek met Merkel gisterenmiddag. “Duitsland beleeft een politieke situatie zoals die zich nog niet voorgedaan heeft in de geschiedenis van bijna zeventig jaar Bondsrepubliek”, merkte Steinmeier op.

“Onverantwoordelijk”

Volgens FDP-partijleider Christian Lindner is er een gebrek aan vertrouwen tussen de verschillende partijen. “Het is beter om niet te regeren dan slecht te regeren”, klonk het. De grootste struikelblokken waren het recht op gezinshereniging van erkende vluchtelingen en het energiebeleid. Vooral de standpunten van Die Grünen en FDP over die thema’s liggen ver uit elkaar.

Die twee partijen zijn niet te spreken over de demarche van de liberalen. Merkel zei dat ze “samen op weg waren” om een overeenkomst te bereiken en betreurt de beslissing. De FDP heeft vier weken lang “het publiek bedrogen”, zei de groene partijleider Simone Peter. De beslissing om nu de stekker uit de onderhandelingen te trekken is “onverantwoordelijk, niet serieus en berekend”.

Wat nu?

Een hervatting van de gesprekken tussen de ‘Jamaica-partijen’ is de meest logische optie. Vanzelfsprekend is dat niet na de harde woorden die gevallen zijn. Een andere, onwaarschijnlijke optie is een minderheidsregering van CDU en groenen of CDU en liberalen. Als alle mogelijkheden uitgeput zijn, kan Steinmeier nieuwe verkiezingen uitschrijven. Volgens recente peilingen zal het resultaat echter hetzelfde zijn als bij de voorbije verkiezingen, waardoor de impasse blijft.