Brussel start campagne tegen racisme

Brussel start campagne tegen racisme
Belga / T. Roge

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) heeft een campagne gelanceerd die de inwoners van de stad moet aanzetten tot meer tolerantie. Met slogans zoals ‘Alle racisten pakken onze job af’ worden stereotypen over bepaalde bevolkingsgroepen omgedraaid.

De stad Brussel wordt bevolkt door maar liefst 170 verschillende nationaliteiten. Dat brengt onvermijdelijk spanningen met zich mee, wat op zijn beurt kan overslaan in racisme. Om daar iets aan te doen, is er op initiatief van staatssecretaris Bianca Debaets een opvallende campagne gelanceerd. Het doel: de Brusselaars een spiegel voorhouden.

Ze zitten allemaal aan den dop

Dat hoopt de actie te verwezenlijken aan de hand van opvallende affiches met slogans zoals ‘Alle racisten pakken onze job af’ of ‘Racisten zitten allemaal aan den dop’. Stuk voor stuk typische opvattingen die geuit worden over bepaalde bevolkingsgroepen, maar nu omgedraaid worden. De affiches worden verspreid in het straatbeeld, maar zijn ook terug te vinden in metro, tram en bus.

“Samenleven is niet altijd eenvoudig”

“Racisme is van alle tijden en gebeurt in alle richtingen. We moeten samen zeggen: racisme en vooroordelen, dat willen we niet meer in deze stad, in dit gewest”, laat de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen weten. “We moeten het maatschappelijk debat durven opentrekken. In Brussel leven meer dan 170 nationaliteiten samen, dat is niet altijd eenvoudig.” Het Brussels Gewest maakte onlangs nog werk van een verstrenging van de antidiscriminatie-ordonnantie en is ook van plan om praktijktesten in te voeren.

Op sociale media als Facebook en Instagram worden naast de posters nog filmpjes verspreid van stand-upcomedians Erhan Demirci en Kody en er is ook een website. Op www.reageer-op-racisme.brussels kunnen Brusselaars getuigen over hun ervaringen met racisme en eventueel ook een melding doen bij gelijkekansencentrum Unia.