Onrust Zimbabwe - Mugabe neemt geen ontslag in televisietoespraak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Robert Mugabe heeft zondagavond een verwarrende televisietoespraak gehouden waarin hij zijn ontslag niet heeft aangekondigd. De 93-jarige president van Zimbabwe erkende dat er problemen zijn binnen de partij, maar stelde dat zijn autoriteit overeind is gebleven. Hij kondigde aan dat hij het partijcongres over enkele weken zal voorzitten, en leek daarmee zijn afzetting als partijleider te negeren. Na een ingreep door het leger werd Mugabe door zijn partij Zanu-PF opzijgeschoven. De partij legde hem een ultimatum op: hij moet voor maandagmiddag opstappen als president. Indien hij dat niet doet, zou de partij een afzettingsprocedure starten. Toen een televisietoespraak van Mugabe werd aangekondigd, leek het er dan ook op dat de stokoude president aan de druk zou toegeven. Verschillende bronnen bevestigden dat ook voor de uitzending.

Mugabe begon uiteindelijk aan zijn toespraak omstreeks 21.00 uur lokale tijd (20.00 uur in België). Geflankeerd door soldaten toonde hij meteen begrip voor het optreden van het leger, dat volgens hem handelde "uit diepe vaderlandslievende bezorgdheid over de stabiliteit van onze natie". Mugabe prees het "waardige en disciplinaire" verloop van de gebeurtenissen. "Mijn autoriteit werd niet uitgedaagd", voegde hij eraan toe.

Wel erkende Mugabe dat er barsten zijn ontstaan in de eenheid binnen zijn partij. De openlijke discussies tussen hoge figuren, en de "conflicterende berichten" van partij en regering "moeten stoppen", stelde hij. Mugabe pleitte voor een "nieuwe cultuur" en wil de focus leggen op het herstellen van de economie. De oorlogsveteranen, die in de voorbije dagen de kant van het leger kozen, moeten voor de Zimbabwaanse leider "een centrale rol blijven spelen".

Mugabe, die af en toe de draad kwijt leek en in zijn papieren zat te zoeken, kondigde tot slot nog aan dat hij het partijcongres over enkele weken zal voorzitten. "We mogen ons niet laten leiden door bitterheid of wraak. We moeten leren vergeven en onze conflicten oplossen in een kameraadschappelijke Zimbabwaanse spirit", klonk het. En dan plots: "Bedankt en goede avond". Over een ontslag werd met geen woord gerept.

bron: Belga