Natuurpunt verbindt twee bossen in het Mechelse door plantactie met 5.000 bomen

In Mechelen-Noord heeft Natuurpunt zondag een grote boomplantactie gehouden om twee bestaande bossen op elkaar te laten aansluiten op de grens met Sint-Katelijne-Waver. Zowat 150 deelnemers plantten er in totaal 5.000 bomen aan op een groot stuk weiland dat Natuurpunt twee jaar geleden aankocht en intussen bestemd is om er bosgebied van te maken. Het toekomstige bos verbindt een bestaande boomstrook aan de R6 met de bossen van het kasteel Kauwendaal. “Mechelen is een bosarme regio, dus het is belangrijk om de versnipperde stukjes bos die er zijn zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten”, zegt Stefan de Hartog van Natuurpunt. “Dat is vooral nodig voor de ontwikkeling van fauna zoals vossen en reeën. We planten hier zowel bomen aan als lagere struikgewassen zodat er geschikte ‘etages’ ontstaan voor elk type bosbewoner.”
Natuurpunt overlegt intussen met de eigenaars van de omliggende stukken bos over het beheer en de toegankelijkheid ervan. “Verschillende eigenaars waren hier ook vandaag, dus het contact verloopt goed”, aldus de Hartog. “We leggen hier in het voormalige weiland ook meteen een wandelpad aan dat aansluit op bestaande paden errond.”
De aanplanting is een eerste stap in de realisatie van het “stadsbos Kauwendaal”, waar Natuurpunt samen met de stad Mechelen, de gemeente Sint-Katelijne-Waver en het Agentschap voor Natuur en Bos werk van maakt.

bron: Belga