Eén op de vier zwaargewonden in verkeer is fietser

Hoewel fietsers maar goed zijn voor 6 procent van alle afgelegde kilometers, maken zij 26 procent uit van alle zwaargewonde verkeersslachtoffers. Dat blijkt uit een onderzoek van Vias (het vroegere BIVV) bij weggebruikers die na een ongeval minstens één nacht in het ziekenhuis verblijven, schrijft Het Nieuwsblad zondag. “Vaak wordt na een verkeersongeval alleen over de dodelijke slachtoffers gesproken, maar er zijn nog alle andere slachtoffers die de gevolgen vaak levenslang meedragen”, zegt Vias Institute. Het instituut vraagt vandaag/zondag, naar aanleiding van de internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers, meer aandacht voor die zwaargewonden.
Het gaat daarbij voor een groot deel over fietsers en motorrijders. Van de ruim 55.000 zwaargewonden die de voorbije 10 jaar op de Belgische wegen zijn gevallen, waren er volgens Vias 20.000 fietsers en bestuurders van “gemotoriseerde tweewielers”.
Vias maakte een analyse van de ziekenhuisgegevens van alle spoeddiensten. Daarin bleken niet alleen fietsers oververtegenwoordigd. Ook bleek dat van alle weggebruikers die minstens één nacht in het ziekenhuis moesten blijven 11 procent motorrijders waren. Zij legden 2 procent van alle verkeerskilometers af.

bron: Belga