Amerikaanse topgeneraal zegt dat bevel Trump voor nucleaire aanval geweigerd kan worden

Amerikaanse topgeneraal zegt dat bevel Trump voor nucleaire aanval geweigerd kan worden

Een bevel van de Amerikaanse president Donald Trump om nucleaire wapens te lanceren kan geweigerd worden indien dat bevel illegaal is. Dat heeft generaal John Hyten zaterdag gezegd op een forum over internationale veiligheid in het Canadese Halifax, zo melden Amerikaanse media. Generaal Hyten, bevelhebber van het Amerikaanse strategisch commando, gaf op het forum uitleg over wat zou gebeuren indien hij het bevel tot een nucleaire aanval krijgt. De generaal zegt dat hij al met Trump over een dergelijk scenario heeft gesproken en dat hij hem zou zeggen dat hij geen illegale aanval kan uitvoeren.
“Als het illegaal is, zal het volgende gebeuren. Ik ga zeggen, mijnheer de president, dat is illegaal. En wat zal hij dan doen? Hij zal vragen wat wel legaal is”, aldus Hyten tijdens een panelgesprek. De generaal zou vervolgens met voorstellen komen voor een aanval die wel legaal is.
De laatste maanden zijn de spanningen tussen de VS en Noord-Korea erg hoog opgelopen. Tegenstanders van Trump vrezen dat die zijn temperament niet onder controle heeft en zo afstevent op een oorlog met het regime in Pyongyang.
In de Amerikaanse Senaat werd deze week al gediscussieerd over de presidentiële autoriteit om nucleaire wapens in te zetten. De president heeft die autoriteit, maar het is de plicht van het Amerikaanse leger om enkel wettelijke orders op te volgen, klonk het op de zitting.

bron: Belga