Partij laat president Mugabe vallen

Robert Mugabe
AFP / J. Njikizana

De Zimbabwaanse regeringspartij Zanu-PF heeft Robert Mugabe afgezet als partijleider. Als hij opstapt als president, zal de partij hem ook in die functie ontslaan.

Op de spoedzitting van de partij benoemde een honderdtal leden de voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa tot nieuwe partijleider. Hij werd twee weken geleden door Mugabe (foto) ontslagen. Nu kunnen die rollen omgedraaid worden, want als de 93-jarige president geen stap opzij zet, zal Mnangagwa de procedure opstarten om hem af te zetten.

Een ander mogelijk scenario is dat de legerleiding iemand uit haar rangen aanstelt als president en Mugabe in de cel opsluit of hem het land uitwijst. Die eerste piste is de meest realistische omdat de partij de president sowieso al heeft laten vallen.

Motie van wantrouwen

Mugabe had de voorbije dagen alle steun binnen de partij verloren. Het merendeel van de regionale afdelingen van Zanu-PF had vrijdag al een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen. Ook de invloedrijke jongerenafdeling keerde Mugabe gisteren de rug toe.

Huisarrest

De president stond al 37 jaar lang aan het hoofd stond van het land, sinds de onafhankelijkheid in 1980. Na het ontslag van Mnangagwa ging de bal aan het rollen en stond zijn positie echt onder druk. Het leger schaarde zich achter Mnangagwa en plaatste de president woensdag – na een geweldloze tussenkomst – onder huisarrest.

Het ontslag van de vicepresident was vermoedelijk een poging van Mugabe om zijn vrouw, de 52-jarige Grace, als zijn opvolger naar voren te schuiven. Ook zij werd gisteren uit de partij gezet.