Washington dreigt Palestijnse vertegenwoordiging te sluiten

De Verenigde Staten hebben geweigerd om de vergunning te hernieuwen die het de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO mogelijk maakt om een vertegenwoordiging te hebben in Washington. Dat heeft de Palestijnse buitenlandminister Riyad al-Malki zaterdag laten weten. Komt er geen hernieuwing, dan gaat het om een primeur sinds de jaren 80. De Palestijnen zullen hun relaties met de VS bevriezen als de vertegenwoordiging van de PLO wordt gesloten, waarschuwde secretaris-generaal Saëb Erakat van de organisatie. De PLO van de Palestijnse president Mahmoed Abbas wordt door de internationale gemeenschap gezien als de organisatie die het Palestijnse volk vertegenwoordigt, en overkoepelt de Palestijnse autoriteit. Ze moet elke zes maanden een vergunning krijgen om haar bureau in de Amerikaanse hoofdstad te laten werken. Volgens Malki heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet voldoende redenen gevonden om het bureau open te houden.
De Palestijnen hebben nu om uitleg gevraagd, en Washington zou maandag met een duidelijk antwoord komen. Een functionaris van het State Department heeft al laten verstaan dat “uitspraken van Palestijnse leiders over het Internationaal Strafhof” aan de basis liggen van de beslissing om de Palestijnse vertegenwoordiging te sluiten.
Tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september riep president Abbas het Strafhof op om “een onderzoek te openen en Israëlische functionarissen te vervolgen wegens hun betrokkenheid bij de kolonisatie en de agressie tegen” het Palestijnse volk. Het Amerikaanse Congres stemde in 2015 een wetsartikel dat het de regering verbiedt een Palestijnse vertegenwoordiging toe te laten als de Palestijnen de opening van een onderzoek door het Internationaal Strafhof naar vermoedelijke Israëlische misdaden “beïnvloeden”.
De Verenigde Staten en Israël erkennen het Strafhof niet.

Bron: Belga