Onrust groeit over politieke crisis in Duitsland

In Duitsland groeit de onrust over een grote politieke crisis. De onderhandelingen over de vorming van een zogenaamde Jamaica-coalitie tussen CDU/CSU, FDP en Die Grünen zitten immers nog altijd in een impasse. Wordt er tegen zondagavond niet geland, doemt het spookbeeld op van nieuwe verkiezingen. Het zou ook het einde kunnen betekenen van de politieke carrière van kanselier Angela Merkel. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier roept de onderhandelende partijen in de zondagseditie van de krant Die Welt op rekening te houden met het hoger belang van het land om hun verschillen te overstijgen. Hij vraagt hen hun verantwoordelijkheid op te nemen en geen “paniekerige debatten” aan te gaan over nieuwe verkiezingen.
Grote struikelblokken bij de besprekingen zijn de thema’s migratie en bescherming van het klimaat. De drie partijen hebben zondagavond 18 uur als deadline gesteld voor een compromis. Komt er tegen dan geen voorakkoord uit de bus en zijn de bestaande verschillen nog altijd niet overbrugd, dreigt het afspringen van de onderhandelingen onder leiding van Merkel en komen nieuwe verkiezingen in het vizier.
De twee grote partijen in Duitsland – de christendemocratische CDU van Merkel en de sociaaldemocratische SPD – kregen bij de verkiezingen van 24 september klappen. De CDU bleef weliswaar de grootste partij, maar wat achterbleef, was vooral een versnipperd politiek landschap, ook al omdat de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) voor het eerst haar intrede maakte in de Bondsdag. Sinds meer dan een maand wordt er onderhandeld over een Jamaica-coalitie, die er in Duitsland op nationaal niveau nog nooit is geweest.

Bron: Belga