Nieuw veto van Rusland tegen onderzoek naar chemische wapens in Syrië

Rusland heeft ook een recent ingediend compromisvoorstel tegengehouden om het onderzoek naar de inzet van chemische wapens in Syrië te verlengen. Het stelde alweer zijn veto in de VN-Veiligheidsraad.
Het was Japan dat de resolutie had ingediend vrijdag bij gesprekken achter gesloten deuren. Doel was het mandaat van het zogenaamde Joint Investigative Mechanism (JIM) met dertig dagen te verlengen. In de tussentijd zou een nieuwe resolutie kunnen opgesteld worden.
Het is nu al de elfde keer dat Rusland zijn veto stelt in de Veiligheidsraad als het gaat over Syrië. Als permanent lid kan het land met zijn stem iedere resolutie tegenhouden.
Ook donderdag had Moskou al met een veto een resolutie van de VS tegengehouden. De VS, samen met Groot-Brittannië en Frankrijk, wezen daarna een tegenvoorstel van Rusland, Bolivië en China af om het JIM te verlengen. “Rusland verspilt onze tijd”, zei VS-ambassadeur Nikki Haley.
Het JIM, een team van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), beschuldigt de Syrische regering ervan zenuwgas in te zetten. Syriës bondgenoot Rusland heeft kritiek op de experts. De Russische ambassadeur bij de VN noemde hun jongste rapport “een grap, flauwekul, complete flauwekul”. Onduidelijk is nu of het JIM wordt opgeheven, of dat er nog een mogelijkheid is om ermee door te gaan.

bron: Belga