Iran stopt reddingsoperaties na aardbeving van zondag

Iran stopt reddingsoperaties na aardbeving van zondag
Iran stopt reddingsoperaties na aardbeving van zondag

De Iraanse overheid heeft de reddingsoperatie voor slachtoffers van de krachtige aardbeving van vorige week stopgezet, omdat er niet meer geloofd wordt in het aantreffen van overlevenden. Intussen wordt ook steeds duidelijker hoe groot de schade van de schok was: het regime schat dat 100.000 mensen dakloos zijn geworden. Het Iraans-Iraakse grensgebied werd zondagavond getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Volgens de laatste cijfers van de Iraanse autoriteiten vielen er in dat land 436 doden. Er raakten ook meer dan 10.000 mensen gewonden. Een deel van hen is nog altijd in levensgevaar. In Irak telden de autoriteiten ook nog eens 8 doden en 336 gewonden.

Volgens de lokale media zijn de reddingsoperaties in Iran vandaag stopgezet. De overheid gelooft niet dat het nog mogelijk is om mensen levend van onder het puin te halen.

Volgens officiële gegevens zijn er ongeveer 30.000 woningen beschadigd geraakt, waarvan er 15.000 zelfs compleet vernietigd zijn. Daardoor zijn naar schatting 100.000 mensen dakloos geworden. Verschillende organisaties waarschuwen dat dit voor nieuwe problemen kan zorgen, als gevolg van de ijskoude nachten in de westelijke provincie Kermanshah.

Volgens ambtenaren in de provincie Kermanshah ligt het aantal doden wellicht nog veel hoger dan uit de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt. Heel wat lijken zouden al begraven zijn nog voor ze officieel als overleden geregistreerd werden, zo klinkt het.

Bron: Belga