Dertien plaatsen voor slachtoffers van tienerpooiers in private voorzieningen

Dertien plaatsen voor slachtoffers van tienerpooiers in private voorzieningen

Er komen in private voorzieningen dertien plaatsen voor de opvang van slachtoffers van tienerpooiers. Voor die specifieke doelgroep bouwt de vzw Emmaüs zeven reguliere plaatsen om, de vzw Wingerbloei zes. Die dertien plaatsen komen bovenop de bestaande plaatsen voor slachtoffers van tienerpooiers in de gemeenschapsinstellingen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vandaag bekendgemaakt. Hij maakt 570.000 euro vrij voor de operatie. Met het extra aanbod in de private instellingen speelt minister Vandeurzen in op de problematiek van de slachtoffers van tienerpooiers. Het past ook in de acties die werden aangekondigd na het onderzoeksrapport van 2016 van Child Focus.

Bedoeling is slachtoffers van tienerpooiers beter te beschermen. Het gaat dan om minderjarige meisjes die zich onder druk van tienerpooiers hebben moeten prostitueren. Dat is een heel specifieke doelgroep die nood heeft aan beveiligde opvang.

Eerder zijn er al plaatsen gecreëerd in de gemeenschapsinstellingen. Zo zijn er in Beernem negen plaatsen specifiek ingericht voor de slachtoffers van tienerpooiers.

Nu komen er dus dertien plaatsen in private voorzieningen bij, zeven bij de vzw Emmaüs en zes bij de vzw Wingerbloei. Het gaat om reguliere plaatsen die worden omgebouwd naar een meer een meer besloten en gespecialiseerde setting.

Gezien de specificiteit van de doelgroep worden er gerichte afspraken gemaakt met de lokale politie, de gemeenschapsinstellingen, de partners uit de geestelijke gezondheidszorg, partners uit de gezondheidszorg, onderwijs en jeugdrechters en verwijzende instanties.

bron: Belga