“Declaratie van Mechelen” vormt eerste aanzet tot VN-resoluties over migratie

Declaratie van Mechelen vormt eerste aanzet tot VN-resoluties over migratie
Declaratie van Mechelen vormt eerste aanzet tot VN-resoluties over migratie

In Mechelen werd gisteren en vandaag een internationale conferentie rond steden en migratie gehouden, georganiseerd door de Belgische regering, de stad Mechelen en in samenwerking met de International Organization for Migration (IOM), het Migratie Agentschap van de Verenigde Naties UN-Habitat en de UCLG (United Cities and Local Government). De deelnemers engageerden zich tot de “Declaratie van Mechelen”, een werkdocument bestaande uit 53 aanbevelingen waarmee de VN tijdens hun 9e World Forum in februari in Maleisië zullen overgaan tot concrete acties en engagementen. Voor het eerst wordt een duidelijke rol weggelegd voor steden in het migratievraagstuk. “Steden staan in de frontlinie wanneer problemen met migratie moeten worden opgelost”, zegt Bart Somers, burgemeester van gaststad Mechelen (Open Vld). “Geef steden de instrumenten om dit aan te pakken. Een diverse maatschappij is het nieuwe ‘normaal’. Wij zijn allemaal de eerste generatie van een nieuw verhaal, de inspanningen moeten dus van iedereen komen om het verhaal succesvol te laten aflopen en niet alleen van de nieuwkomers.”

Ook volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) moeten we op een positieve manier met migratie omgaan. “De 21ste eeuw is de eeuw van migratie, zowel van goederen, informatie en kapitaal. Maar dat gaat natuurlijk ook gepaard met migratie van mensen. Migranten hebben een positieve impact op een gemeenschap, maar we moeten waakzaam blijven dat de redenen voor migratie de juiste zijn en waken over elke illegale vorm van migratie door smokkelaars die mensenrechten schendt.”

Tijdens de tweedaagse conferentie in Mechelen werd “Declaratie van Mechelen” opgesteld, die een afschrift is van de consultatiefase waarin de deelnemers nu zitten.

Bron: Belga