Brusselse politie: “We betreuren de eenzijdige lezing van het rapport”

Brusselse politie: "We betreuren de eenzijdige lezing van het rapport"

Michel Goovaerts, korpschef van de politie Brussels Hoofdstad Elsene, betreurt “de eenzijdige lezing van het rapport van de Algemene Inspectie” door minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat laat de korpschef mede in naam van de Brusselse burgemeester Philippe Close en zijn collega’s Brusselse korspchefs weten. “We waren verrast en hadden de indruk dat we een ander verslag gekregen hebben. We betreuren het dat het een eenzijdige lezing is, waar enkel de negatieve punten uitgehaald worden”, opent korpschef Goovaerts.

Minister Jambon gaf in zijn feitelijke verklaring van het rapport van de Algemene Inspectie (AIG) mee dat de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene niet voorbereid is op rellen en er een commandocentrum ontbreekt.

“Wij hebben 24 op 24 en 7 op 7 een peloton klaar om mogelijk tussen te komen, zowel voor betogingen als voor het begin van rellen”, stelt korpschef Goovaerts. “Wij leiden hier specifiek mensen voor op en zijn bovendien de enige politiezone in het land die dat heeft, maar daar besteedt de minister geen aandacht aan. En er is altijd een officier van de bestuurlijke politie aan de leiding van de eenheid.”

Het gebrek aan communicatie over de rellen ziet de Brusselse korpschef niet als een probleem dat enkel bij zijn politiezone ligt, want geen enkele zone in België luidde de alarmbel. “Dat is ook de verantwoordelijkheid van de administratieve directie van de federale politie”, klinkt het.

bron: Belga