Week van de Pleegzorg: 318 jonge vluchtelingen vonden thuis in pleeggezin in Vlaanderen

Week van de Pleegzorg: 318 jonge vluchtelingen vonden thuis in pleeggezin in Vlaanderen

Vlaams Minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) is in Asse langsgegaan bij Ann en Erik, die via het pleegzorgproject ‘Geeft de wereld een thuis’ een niet-begeleide vluchteling opvangen in hun gezin. Ter gelegenheid van de Week Van De Pleegzorg kregen ze daarvoor een bos bloemen uit handen van de minister. ‘Geef de wereld een thuis’ is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en onder meer de diensten voor pleegzorg en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De aanleiding was de grote toestroom van vluchtelingen in 2015, waar heel wat kinderen en jongeren bij waren. “Hierdoor zijn 318 kinderen en jongeren in een pleeggezin in Vlaanderen terechtgekomen, niet-begeleide minderjarigen. Dat vind ik toch een heel mooi resultaat”, aldus Vandeurzen.

Ann en Erik vangen sinds september vorig jaar een Afghaanse jongen op, een erkende vluchteling. “De grootste aanpassing was voor hem”, vertelt Erik. “Voor ons was het een relatief kleine aanpassing. We worden natuurlijk geconfronteerd met culturele verschillen, maar dat uit zich eigenlijk in details.”

Vorig jaar kwamen er in België 2.927 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen bij. Op dit moment staan er in Vlaanderen 60 jonge vluchtelingen op de wachtlijst voor pleegzorg, en zijn er dus nog kandidaat-pleegouders nodig. Ann geeft hen de raad om zich niet te laten ontmoedigen, zeker niet in het begin als de communicatie nog wat stroef loopt. “Veel geduld, veel rust, veel liefde, en langzaam maar zeker groeit dan die band.”

bron: Belga