Oppositie Zimbabwe vraagt overgangsregering, radiostilte bij het leger

door
Belga
Leestijd 2 min.

De oppositie in Zimbabwe vraagt een snelle terugkeer naar een burgerregering, na de staatsgreep die geen staatsgreep genoemd mag worden. De partij van de vroegere vicepresident Morgan Tsvangirai zegt, bij monde van algemeen secretaris Douglas Mwonzora, de acties van het leger te steunen, maar voegt daaraan toe dat een overgangsregering op dit ogenblik wel de beste weg is. Van het leger kwam nog geen communicatie, al melden buitenlandse media en bronnen in het land dat de onderhandelingen moeilijk verlopen. Onder meer Reuters meldt dat Mugabe vasthoudt aan zijn positie, die volgens hem enkel op het spel gezet kan worden door een stemming binnen de partij. Hoofdstad Harare kent op vandaag vopnieuw de gebruikelijke drukte, met dat verschil dat het leger veel meer aanwezig is in de straten. Nog volgens een woordvoerder van Tsvangirai's partij is de leider van MDC-T woensdagavond teruggekeerd naar Harare. Die terugkeer leidt tot speculaties over een politieke schikking voor het post-Mugabetijdperk. In de nacht van dinsdag op woensdag nam het leger de controle over het land in zuidelijk Afrika. De 93-jarige president Robert Mugabe zit sindsdien in huisarrest. Het leger gaf zelf al aan dat het om een tijdelijke machtsovername gaat.

Intussen blijven er berichten de ronde doen dat Mugabes echtgenote Grace het land ontvlucht is naar Namibië. Het was zij die de opvolgingsstrijd aanwakkerde en Mugabe overtuigde om zijn vroegere strijdmakker Emmerson Mnangagwa af te zetten als vicepresident en in zijn plaats Grace aan te stellen. Die promotie van de first lady viel slecht bij het leger, een traditionele steunpilaar van het regime in Harare.

Later vandaag pleegt de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) overleg in Gaborone, hoofdstad van Botswana. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft gezanten naar Harare gestuurd voor overleg met het leger.

bron: Belga