Olympisch ticket mag Koekelkoren en Van Walle ditmaal niet ontglippen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Beachvolleyballers Dries Koekelkoren en Tom van Walle grepen net naast deelname aan de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Dat mag hen niet meer overkomen voor Tokio 2020, zo stellen ze op de Team Belgium-stage in Lanzarote. Het duo maakte indruk in 2017 met een vierde plaats op het EK en een stek in de achtste finales op het WK. In oktober verloren ze op het WorldTour-toernooi in het Chinese Qinzhou de wedstrijd om het brons. "Dit jaar hebben we op mentaal vlak een grote stap gezet", zegt Koekelkoren. "We wonnen een aantal heel spannende wedstrijden op topniveau, terwijl we die vroeger normaal verloren. In 2017 stonden we geregeld in de kwartfinales, volgend seizoen moet het mogelijk zijn om medailles te winnen op de WorldTour-toernooien."

Voor een rechtstreeks olympisch ticket moeten de Belgische kampioenen in het voorjaar van 2020 in de top 16 van de uitgezuiverde wereldranglijst staan, er gaan maximum twee teams per land naar Tokio. Dit seizoen sloten Koekelkoren en Van Walle af op de 15e plaats. "Dat rechtstreekse ticket wordt bijzonder moeilijk", verklaart Van Walle. "Alle teams beginnen ons te kennen, en aangezien we vaak tegen dezelfde opponenten spelen wordt het tactisch plan steeds belangrijker. Hopelijk blijven we lichamelijk en mentaal in orde. Toch is die rechtstreekse kwalificatie het doel, en niet via het vangnet van de Continental Cup."

Vlak voor Rio beslisten Koekelkoren en Van Walle als professionals voluit voor het beachvolley te gaan, sinds april 2017 hebben ze met de Nederlander Michiel van der Kuip een voltijdse coach. "Voorheen hadden we twee coaches die voltijds leerkracht lichamelijke opvoeding waren en ons na hun uren trainden", aldus Van Walle. "Maar we hadden echt nood aan iemand als Michiel, die als coach al verschillende Olympische Spelen meemaakte en zelf ook het EK beachvolley in 1995 won. Zijn aanwezigheid alleen al op toernooien is superbelangrijk voor ons, we zijn blij dat dit door een financiële inspanning van de volleybalfederatie mogelijk is. In beachvolley mag je niet actief gecoacht worden, maar zijn analyses na de matchen helpen ons enorm."

bron: Belga