KBVB-voorzittersverkiezingen – De Brabander is “zeer tevreden” over samenwerking met bondsvoorzitter Linard

KBVB-voorzittersverkiezingen - De Brabander is "zeer tevreden" over samenwerking met bondsvoorzitter Linard

Bijna vijf maanden na zijn aanstelling als bondsvoorzitter stond Gérard Linard donderdagavond in het Belgian Football Center in Tubeke voor het eerst de pers te woord. Hij deed dat aan de zijde van CEO Koen De Brabander, die heel erg te spreken is over de bondsvoorzitter. “Linard draagt zijn steentje meer dan bij en woont elke week de directievergadering bij. Ik ben heel tevreden over de samenwerking”, zei de Brabander. Linard opende de persconferentie in het Nederlands, daar waar hij vijf maanden geleden de vragen van Nederlandse journalisten nog niet begreep. “Ik blijf Nederlandse lessen volgen, maar ik ben nog niet in staat om een volledige persconferentie in het Nederlands te voeren”, zei een zichtbaar nerveuze bondsvoorzitter, die daarna in het Frans communiceerde.
“De mediastilte rond mijn persoon duidt niet op een gebrek aan inzet. Ik doe meer dan van een gewone bondsvoorzitter verwacht wordt. Ik heb immers beslist om me met het dagelijkse beheer van de KBVB bezig te houden”, legde Linard uit. “Om de problemen uit het verleden te voorkomen, moet de voetbalbond evalueren. Daarom heb ik er de voorbije weken voor gepleit om onze uitgaven meer te controleren.”
De KBVB zal telkens voor de periode tussen een WK of een EK een begroting voor twee jaar opstellen. De algemene vergadering houdt dat budget in het oog en controleert maandelijks, zo liet Linard optekenen. De bondsvoorzitter onderstreept dat de KBVB zich in een precaire situatie bevindt. “Het is moeilijker om de budgetten van een federatie te beheren dan die van voetbalclubs. Onze inkomsten zijn volledig afhankelijk van het succes van het merk ‘Rode Duivels’. We zijn financieel heel afhankelijk van hun rentabiliteit”, legde de bondsvoorzitter uit. “Nu hebben we een sterke generatie en gaat het goed. Maar de KBVB kan geen transfers doen als er wat mindere spelers in de A-kern zitten.”
Daarom heeft de KBVB volgens Linard de technische commissie onder leiding van Chris Van Puyvelde opgericht. Op langere termijn moet die commissie ervoor zorgen dat de clubs hun talenten vlotter laten doorstromen, zodat de Rode Duivels daar profijt bij hebben. “De info van de technische commissie is ook belangrijk voor het afsluiten van sponsorcontracten. Met een goede generatie kunnen we op korte termijn werken. Als we kunnen anticiperen op een mindere generatie, binden we partners voor langere periodes aan ons zodat we een gewaarborgd inkomen hebben.”

bron: Belga