KBVB "doet het nodige om aan de vraagstelling van UEFA te voldoen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bereidt zich voor om op 7 december het technische en administratieve dossier van het Eurostadion voor te stellen aan de Europese voetbalbond UEFA. "Het zou gezichtsverlies zijn mocht het stadion er niet komen", zei CEO Koen De Brabander aan de pers. Maandag moet de KBVB het Eurostadion-dossier volledig indienen, de UEFA beslist op 7 december. "Een definitieve 'ja' zullen we dan nog niet krijgen, omdat het voor de vergunningen wachten is op de Vlaamse overheid (tot eind januari, nvdr.)", aldus De Brabander. "We kunnen niet in de hoofden van de UEFA-bestuurders kijken, maar we blijven optimistisch. De UEFA beslist op 7 december. Ofwel is Brussel geen gaststad meer en wordt een andere piste bewandeld voor EURO 2020. Ofwel behoudt de UEFA het vertrouwen in België en krijgen we nog wat uitstel."

Het dossier dat de KBVB opstelt bestaat uit twee luiken. Het technische dossier is rond. "Twee onafhankelijke bureau's zijn de voorbije week bij Ghelamco langsgeweest. Dat dossier is door Ghelamco en een ingenieursbureau afgerond", bevestigt De Brabander. Morgen zijn er vergaderingen op de bondszetel om het administratieve luik af te ronden. De UEFA neemt dan de tijd om het volledige dossier te evalueren, op 7 december kan de KBVB om extra uitleg gevraagd worden. "Tussen 20 november en 7 december bereiden we het dossier grondig voor. Elke bijkomende informatie wordt met spoed doorgespeeld aan de UEFA", zegt De Brabander nog.

De KBVB onderstreept dat een negatief oordeel van de UEFA op 7 december niet meteen het einde van het Eurostadion betekent. "De UEFA beslist enkel over het lot van de gaststad, niet over het stadion. Zelfs als het niet tijdig klaar geraakt voor EURO 2020, zullen we het stadion bouwen", bevestigt bondsvoorzitter Gérard Linard. Behalve het Koning Boudewijnstadion, dat in het kader van het NEO-project plaats moet ruimen, beschikt ons land niet over een stadion met een capaciteit van 40.000 zitjes. Voor de KBVB is het Eurostadion dan ook een financiële noodzaak, voegt De Brabander daaraan toe. Met de nieuw opgerichte Nations League, waarin België tegenstanders van formaat als Brazilië, Duitsland en Frankrijk kan treffen, loopt de KBVB anders teveel inkomsten mis. "We gaan ons evenwel niet binden aan één stadion, een verplaatsing naar een andere stad zoals tijdens het laatste oefenduel van de Rode Duivels zal nog gebeuren", zegt de CEO van de KBVB nog.

bron: Belga