Cunego wil na Giro 2018 fiets aan de haak hangen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Damiano Cunego zit in de allerlaatste rechte lijn van zijn wielercarrière. 'Il Piccolo Principe' (de kleine prins) hoopt volgend jaar afscheid te kunnen nemen in de Ronde van Italië, de rittenkoers die hij in 2004 won en waar hij zijn grote doorbraak kende. "De Giro is de race die mij bekend heeft gemaakt. Ik won er in 2004 en heb er mijn grootste vreugdemomenten beleefd. Ik wil er volgend jaar starten, de finish halen en daarna het wielrennen vaarwel zeggen", zo laat Cunego optekenen in La Gazzetta dello Sport. Cunego, 36, rijdt voor Nippo-Vini Fantini. Het team is afhankelijk van een wildcard om te mogen starten in de Giro. Dit jaar, in de editie die werd gewonnen door Tom Dumoulin, mocht de ploeg alvast niet deelnemen.

Naast de Giro van 2004 (waarin hij vier etappes won) schreef Cunego ook drie keer de Ronde van Lombardije (2004, 2007 en 2008), de Amstel Gold Race (2008) en twee Vueltaritten op zijn naam. In Luik-Bastenaken-Luik (derde in 2006) en de Waalse Pijl (derde in 2008 en 2009) stond hij op het podium. Op het WK van 2008 in Varese pakte de kleine Italiaan zilver na zijn landgenoot Alessandro Ballan.

"Met het verstrijken van de tijd merk ik dat er op een steeds hoger niveau wordt gekoerst. Ik voel mij niet meer zo competitief", legt hij zijn beslissing om te stoppen uit. "Kort gezegd, het moment om ermee op te houden is gekomen. Ik zou dat graag doen in de Giro, de wedstrijd waar het voor mij allemaal is begonnen."

Organisator RCS Sport maakt het parcours van de 101e Giro op 29 november bekend in Milaan. Begin januari worden in principe de vier wildcards uitgedeeld voor de rittenkoers, die plaatsvindt van 4 tot 27 mei. Omdat de Giro begint in Jeruzalem, lijkt een uitnodiging alvast weggelegd voor Israel Cycling Academy (met Ben Hermans). Nippo-Vini Fantini ligt voor de andere wildcards in de balans met onder meer Androni Giocattoli, Bardiani-CSF, Wilier, Gazprom-Rusvelo en CCC-Sprandi.

bron: Belga