Brusselse loketbedienden NMBS niet opgezet met stiptheidseisen

Brusselse loketbedienden NMBS niet opgezet met stiptheidseisen

Het loketpersoneel van de NMBS in Brussel dreigt “heel binnenkort” het werk neer te leggen uit onvrede met de strengere eisen rond hun aankomst- en vertrekuren op het werk. Dat zegt de socialistische vakbond, afdeling Brussel, in een persbericht. Volgens ACOD Spoor zijn de eisen van de directie sinds 1 november verstrengd. De directie zou nu een “zero tolerance”-beleid hanteren. Concreet moet de loketbediende die werkt van 6 tot 14 uur, stipt om 6 uur zijn dienst kunnen starten. “Voor sommigen die heel vroeg beginnen en de trein nemen, betekent dit dat ze soms al 40 minuten op voorhand op hun werk aankomen”, zegt secretaris Philippe Dubois. Werknemers die te laat zijn, riskeren een sanctie.

De vakbond hekelt het feit dat die strenge stiptheidseisen enkel toegepast worden door de directie “Marketing & Sales”. Bij de vervoersafdeling van de NMBS zou de directie wel flexibeler omgaan met de werkuren. Dubois pleit om ook bij de loketten een reserve van 15 minuten in te bouwen. “Hiermee zou 90 procent van de problemen opgelost zijn”.

Hij merkt ook op dat de strengere regels er gekomen zijn zonder overleg met de personeelsvertegenwoordigers. “Ik vrees dat er heel snel werkonderbrekingen kunnen komen als de directie van Marketing & Sales niet de weg van het sociaal overleg bewandelt”, klinkt het.

bron: Belga