Dit zijn de zes dingen die millennials het vaakst aanhalen in therapie

De veelbesproken millennials onderscheiden zich duidelijk van vorige generaties. Dat maakt ook dat ze vaak nieuwe problemen tegenkomen. Dit zijn de zes kwesties die ze het vaakst aanhalen in therapie. 
door
lien.sterkens
Leestijd 3 min.

Als er iets over millennials gezegd kan worden, dan is het wel dat ze moeite hebben met zich aan te passen aan bestaande structuren. Als jonge volwassenen worstelen ze onder meer met daten, carrières en geld. Aan de Huffington Post vertelden therapeute Tara Griffith en een hele boel anderen de meest voorkomende zorgen die mensen tussen de 20 en 30 jaar uiten en het advies die ze hen gaven.

1. "Ik kan geen beslissing maken. Wat als ik de foute beslissing maak?"

Millennials studeren misschien aan de beste universiteiten en verdienen misschien goed hun boterham met één of andere startup, toch twijfelen ze vaak aan zichzelf en hun vermogen om beslissingen te maken. "Ze hebben dan ook een overvloed aan opties", vertelt Griffith. "Je kan je afvragen wat daar mis mee is, maar uit onderzoek blijkt dat te veel keuzes voorgelegd krijgen kan leiden tot verlamming."

Hun advies: Er is geen één formule voor geluk. Ga liever na wat je graag doet en volg je passie.

2. "Ik heb moeite met nee te zeggen, zeker tegen mijn ouders."

Millennials zijn vaak opgegroeid met 'helikopterouders', namelijk overbezorgde mama's en papa's die bij elk klein probleem ingrijpen om te helpen. "Dit zorgt ervoor dat ouders hoge verwachtingen creëren voor hun kinderen, wat maakt dat ze als volwassenen niemand willen teleurstellen", vertelt Deborah Duley, een social werkster en klinisch directeur bij een therapeutenpraktijk in de Verenigde Staten.

Hun advies: Het gaat erom kleine stapjes te zetten om nee te kunnen zeggen. "Gebruik zinnen als 'Ik weet niet of ik me hiervoor kan engageren, ik laat het je volgende week weten'", vertelt ze. "Zo leer je er comfortabel mee zijn om nee te zeggen. Oefening baart kunst."

3. "Zal ik ooit geld genoeg hebben om een leven te starten met mijn partner?"

Millennials zijn de generatie die het hardste zijn geraakt door de recessie in 2008. Daardoor zijn ze volgens relatietherapeut Liz Higgins bang dat ze nooit financiële zekerheid zullen hebben. "Die financiële werkelijkheid heeft geleid tot een groter percentage mensen dat nog steeds bij zijn of haar ouders inwoont, wat leidt tot problemen op andere vlakken in het leven zoals daten", vertelt ze.

Hun advies: Als je de liefde vindt, praat dan open met je partner over hun financiële verwachtingen, waarden en verschillen.

4. "Ik voel me hulpeloos tegenover alles wat er in de wereld gaande is."

Millennials voelen zich vaak overweldigd door de constante instroom van slecht nieuws. "Ze zijn vooral bezorgd om ongelijkheid en het milieu", zegt Rachel Kazez, een therapeute uit Chicago.

Hun advies: Probeer positieve vooruitgang op te merken en gebruik je woorden, acties, invloed en financiële middelen om doelen te steunen waar jij in gelooft.

5. "Ik voel me een bedrieger."

Millennials zijn opgegroeid in een cultuur van vergelijking. Volgens life-coach Jess Hopkins maken de onophoudelijke opschepperige posts op sociale media het praktisch onmogelijk om te leven op je eigen tempo. "Veel millennials voelen zich gedwongen om elk moment hun waardigheid te moeten bewijzen aan de wereld", vertelt ze.

Hun advies: Probeer jezelf genoeg te vinden, zelfs als je geen likes krijgt op Instagram.

6. "Mijn angsten beperken mijn leven."

Volgens de American Psychological Association, ervaren millennials meer stress en kunnen ze dat minder goed aan dan eender welke generatie voor hen. "Hun overmatige blootstelling aan alles wat er 24 op 7 in de wereld gebeurt, draagt bij tot hun onvermogen om dingen op de achtergrond te plaatsen", zegt ze. "Dat geldt ook voor hun gedachten."

Hun advies: Probeer grip te krijgen op je negatieve gedachten. Besef dat je meer dan bekwaam bent om je erdoor te worstelen en er sterker uit te komen.