Valse naam en onderduikadres voor politie: terechte maatregel, vindt VSOA Politie

Valse naam en onderduikadres voor politie: terechte maatregel

Speurders en magistraten die de strijd aanbinden tegen zware misdaadbendes kunnen hun naam veranderen of voor lange tijd onderduiken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beslist, melden de Mediahuis-kranten vandaag. “Een terechte maatregel”, vindt Vincent Houssin van VSOA Politie. De vakbondsman betreurt echter dat er rond die maatregel geen overleg geweest is met de vakorganisaties. Enkele maanden geleden al trad een andere maatregel in werking die de identiteit van agenten moet beschermen. Die maakte het toen onder meer mogelijk dat agenten tegen wie een klacht werd ingediend voor slagen en verwondingen, hun identiteit konden beschermen. “Die tactiek werd vaak gebruikt door zware misdadigers om de identiteit van agenten te achterhalen en hen vervolgens te intimideren”, zegt Houssin. “Vanop het terrein kwam de opmerking dat die maatregel onvolledig is: bij een burgerlijkepartijstelling tegen een zware misdadiger wordt de identiteit wel nog bekendgemaakt. De tekst kon echter niet meer onderhandeld worden, zo bleek.”

Houssin geeft toe dat dit “kleine details” lijken, maar dat betekent voor hem ook dat ze snel en met meer overleg opgelost kunnen worden.

“Met de minister van Justitie hebben we een goed contact, maar met zijn kabinet loopt het wat stroever”, zegt Houssin. Volgens de vakbondsman ligt het punt van de anonimiteit voor agenten “zeer gevoelig”. “Geens heeft oren naar onze zorgen, maar hij heeft niet de pen van de teksten in handen. Het is jammer dat teksten die raken aan ons statuut niet onderhandeld worden – bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gebeurt dat wel.”

In de Mediahuis-kranten zegt Marco Van Laere, directeur Operaties van de federale politie, alvast opgelucht te zijn met deze “hoognodige” betere bescherming.

bron: Belga