Tillerson "momenteel" geen voorstander van sancties tegen Myanmar voor geweld tegen Rohingya

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is "momenteel" nog geen voorstander van sancties tegen Myanmar. Dat heeft hij verklaard na een ontmoeting met regeringsleider Aung San Suu Kyi in Naypyidaw, de politieke hoofdstad van Myanmar. "Sancties zijn niet iets wat ik momenteel zou aanbevelen", aldus de minister. "We gaan dit alles met grote terughoudendheid bekijken bij mijn terugkeer in Washington." Tillerson legde zijn verklaring af tijdens een persconferentie, die hij samen met Aung San Suu Kyi gaf.

De regering in het overwegend boeddhistische Myanmar ligt zwaar onder vuur voor het geweld tegen de Rohingya, die een moslimminderheid vormen. Sinds eind augustus zijn al minstens 600.000 Rohingya naar het buurland Bangladesh gevlucht. Verscheidene mensenrechtenorganisaties zeggen dat er sprake is van een "etnische zuivering", maar Tillerson stelde dat de VS nog bekijken of die term in dit geval wel gepast is.

"Als we geloofwaardige, betrouwbare informatie hebben, zouden gerichte sancties tegen individuele personen in Myanmar gepast kunnen zijn", deelde de Amerikaanse minister wel nog mee.

Bron: Belga