Studie Elia – CD&V: “Laatste wat mag gebeuren, is nieuw uitstel van de kernuitstap”

Studie Elia - CD&V: "Laatste wat mag gebeuren

Regeringspartij CD&V ziet in de nieuwe Elia-studie de bevestiging dat de verschillende regeringen van ons land dringend werk moeten maken van hun gezamenlijke energieplan. “Het laatste wat mag gebeuren, is een nieuw uitstel van de kernuitstap omdat we niet klaar waren met de alternatieven”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick. “Het Elia-rapport maakt heel duidelijk dat het vijf voor twaalf is”. “De geplande kernuitstap in 2025 moet voor ons het uitgangsscenario zijn. De Elia-studie toont aan dat dit haalbaar is. Maar hij wijst er ook op dat dit geen evidentie is”, zegt Dierick. De christendemocraten zeggen dat er nog heel wat werk verricht moet worden om alternatieven op poten te zetten, zoals gascentrales. Daarvoor zal een steunmechanisme nodig zijn dat beantwoordt aan de Europese regels.

“Een zeer gedisciplineerde voorbereiding is noodzakelijk en dit aan een strak tempo”, zegt CD&V-parlementlid Robrecht Bothuyne. “Als er ondersteuning nodig is, zal iemand die moeten betalen. Het energiepact is alleen voldragen als het ook duidelijke keuzes maakt over de kosten van de toekomstkeuze, en dat die publiek gedragen worden. De publieke bevraging die pas afgesloten werd, was op dat vlak ondermaats”.

De huidige generatie kernenergie is “hoe dan ook” een aflopend verhaal voor CD&V. De christendemocraten willen inzetten op hernieuwbare energie, opslag, interconnectie, slimme vraagbeheersing. “We moeten een kwantumsprong maken op vlak van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en netuitbouw”, zegt Bothuyne. “Als we nieuwe efficiënte gascentrales bouwen bij ons, hebben we het voordeel van early move tegenover andere landen, én bovendien profiteren we van de troeven van onze gunstige aardgasverknoping”, klinkt het nog.

bron: Belga