Overheid ziet social profit te vaak over het hoofd voor behalen van beleidsdoelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De social profit kan een belangrijke rol spelen bij het realiseren van sociaal-economische overheidsdoelstellingen, maar de sector wordt daarvoor nog te vaak over het hoofd gezien. Dat zegt Verso, de Vereniging voor Social Profit Ondernemingen, woensdag naar aanleiding van de viering van haar twintigjarig bestaan. Verso viert haar verjaardag woensdagavond met een evenement waarop onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois is uitgenodigd. Daar wordt ook de publicatie 'De sociale onderneming: een conceptueel kompas' verspreid. Daarin worden de eigenheid en de troeven van sociale ondernemingen in kaart gebracht.

Verso-directeur Ann Gaublomme grijpt die gelegenheid meteen aan om duidelijk te maken dat sociale ondernemingen door de overheid nog te vaak over het hoofd worden gezien. Ze verwijst daarbij evenwel niet naar het financiële vlak. Wel heeft Gaublomme het over de rol die de social profitondernemingen kunnen spelen bij het behalen van beleidsdoelstellingen.

"De overheid stelt zich nooit de vraag of de sociale ondernemingen een partner kunnen zijn bij de uitrol van het sociaal-economische beleid", zegt ze. "Nochtans hebben we ook daar een rol te spelen. Ons appel aan de overheid is om niet enkel naar burgers en bedrijven aan te spreken, maar om de sociale ondernemingen als een volwaardige derde weg te zien."

Als voorbeeld haalt ze onder meer het Vlaamse energiebeleid aan, waarbij aan burgers en bedrijven de oproep werd gelanceerd om zonnepanelen te plaatsen. "De Vlaams overheid zag ons daarbij niet als partner, omdat de focus bij ons ligt op dienstverlening. Nochtans hebben wij ook daken waarop zonnepanelen gelegd kunnen worden", zegt ze.

bron: Belga