Oud-minister van Financiën Zimbabwe: “Dit is een staatsgreep”

Oud-minister van Financiën Zimbabwe:
Oud-minister van Financiën Zimbabwe: "Dit is een staatsgreep"

“Dit is een staatsgreep.” Dat heeft Tendai Biti, van 2009 tot 2013 minister van Financiën in Zimbabwe, vanochtend bevestigd in ‘Today’, het actualiteitenprogramma op BBC Radio 4. “Ondanks hun ontkenningen heeft het leger de macht in Zimbabwe overgenomen”, aldus de minister, die destijds deel uitmaakte van oppositiepartij Movement for Democratic Change van Morgan Tsvangirai. “We willen niet dat in Zimbabwe de staatsgrepen maar blijven gebeuren… De vraag is: wat zijn de volgende stappen?” “Ja, het is is surreëel, maar het is aan het gebeuren”, tweet Biti deze ochtend. “Het is gebeurd. Het is geen droom. Het is geen nachtmerrie. Dit is het. Dit is het nu en zoals Martin Luther King zou zeggen: vandaag is de eerste dag van de rest van ons leven. Kop op, landgenoten.”

Over wat er aan het gebeuren is in het Zuid-Afrikaanse land, is momenteel nog geen duidelijkheid. Een legerwoordvoerder las deze morgen een boodschap voor op de staatszender, waarin gemeld wordt dat president Robert Mugabe en zijn familie “veilig” zijn en dat hun veiligheid is gegarandeerd. “We richten ons enkel op criminelen rond hem (Mugabe, red.) die misdaden plegen die leiden tot sociaal en economisch lijden, om ze voor het gerecht te brengen.”

Een Twitteraccount van regeringspartij Zanu-PF meldt in een hele reeks tweets dat Emmerson Mnangagwa aangesteld is tot interim-voorzitter van de partij. Verschillende kenners van het land wijzen er echter op dat het gaat om een parodie-account.

Mnangagwa, al meer dan 40 jaar een strijdmakker van Mugabe, was tot vorige week vicepresident, tot Mugabe hem afzette op aanstoken van diens vrouw Grace. Zij was het die Mnangagwa opvolgde als vicepresident.

Bron: Belga