Koningsdag - Koninklijke familie woont gedachtewisseling over onderwijs bij in Kamer

door
Belga
Leestijd 2 min.

De koninklijke familie werd vandaag op Koningsdag uitgenodigd door de voorzitters van de Kamer en de Senaat om een gedachtewisselingen met jongeren bij te wonen in het parlement. Thema van het panelgesprek was "Toegankelijkheid van het onderwijs, een troef voor de jeugd". Nadat de Gulden Boeken werden ondertekend in het peristilium tekende koning Albert samen met koningin Paola, prinses Astrid, prins Lorenz en prinses Claire - zonder prins Laurent - present in het halfrond van het federaal parlement. Ook enkele federale ministers en ministers van staat luisterden samen met jongeren uit heel België naar de onderwijsdiscussie van acht jongeren. Kamervoorzitter Siegfried Bracke schikte zich nog eens in zijn oude journalistenrol en modereerde het gesprek.

Premier Charles Michel leidde het panelgesprek in. Er zijn volgens de premier drie belangrijke werven in het onderwijsveld die dringend aangepakt moeten worden: de lage schoolkansen van jongeren met moeilijke socio-economische achtergrond, de digitalisering en meer Europese samenwerking.

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne voegde er tijdens het slotwoord nog aan toe dat er werk moet gemaakt worden van de genderstereotyperingen in het onderwijs. "Nog te weinig meisjes vinden de weg naar de wetenschappelijke richtingen en informatie. Die toegang is er wel op papier maar nu moet ze er ook in werkelijkheid komen."

Het slotakkoord was voor het kinder- en jeugdkoor van De Munt, dat zelfs door een verdwaalde blindegeleidehond niet van zijn stuk te brengen was, toen het na "I've got the music in me" nog het Europees en Belgisch volkslied bracht en daarmee een einde maakte aan de bijeenkomst in de Kamer.

bron: Belga