"Cruciaal om destabilisering in Libanon te vermijden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft dinsdagavond zijn bezorgdheid geuit in verband met de situatie in Libanon. Hij drukt zijn "steun uit aan de eenheid, de stabiliteit, de soevereiniteit en de veiligheid" van de republiek en roept op tot een einde aan de buitenlandse inmenging. De politieke crisis in Libanon draait rond het ontslag van premier Saad Harari. De soenniet had begin november vanuit Saoedi-Arabië, waarmee hij nauwe banden heeft, zijn ontslag bekendgemaakt. Daarmee lokte hij speculaties uit dat de regionale macht hem tot die beslissing had gedwongen, om spanningen met de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah te creëren. Saoedi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden. In een interview ontkende Hariri echter dat hij, zoals Hezbollah beweert, vastgehouden wordt door het regime in Riyad en zegt dat hij "binnen twee dagen" naar Libanon zal terugkeren.

De Belgische buitenlandminister Didier Reynders laat dinsdagavond weten de situatie van nabij te volgen. Hij zegt dat "de inmenging van buitenaf" moet ophouden en hoopt dat het land gespaard blijft van regionale spanningen. "De Libanese regering moet zich kunnen concentreren op de economische heropleving, op de veiligheidssituatie van de inwoners en op het lot van de vele vluchtelingen die het land op een bewonderenswaardige manier opvangt", luidt het in een mededeling. "Het is cruciaal om een destabilisering van het land te vermijden. Libanon is het symbool van de religieuze diversiteit in het Nabije Oosten. Een aloude vriendschap en gedeelde waarden van tolerantie verbinden Libanon trouwens nauw met België en Europa."

Didier Reynders hoopt dat Hariri zo snel mogelijk met zijn familie kan terugkeren naar Libanon "opdat de situatie helder wordt, in het belang van de Libanezen en van de regio".

bron: Belga