Zes Democraten willen president Trump afzetten

Alex Wong/Getty Images/AFP

Zes Democratische Congresleden hebben in het Huis van Afgevaardigden een afzettingsprocedure tegen de Republikeinse president Donald Trump ingeleid. De kans dat Trump echt afgezet wordt, is heel klein.

De resolutie bevat vijf artikelen. Daarin wordt Trump beschuldigd van onder meer obstructie van de justitie en het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de federale justitie. Iniatiefnemer is Steve Cohen (foto), Afgevaardigde voor de staat Tennessee. «De tijd is gekomen om het Amerikaanse volk en deze president duidelijk te maken dat deze trein beledigingen van onze grondwet via afzetting van het staatshoofd dient te worden gestopt», zo citeren Amerikaanse media de politicus.

Grondwet

Volgens Cohen zijn er aanwijzingen dat Trump heeft geprobeerd een onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen van vorig jaar stokken in de wielen te steken, in het bijzonder door FBI-directeur James Comey te ontslaan. Het Congreslid snijdt ook de weigering aan van Trump om afstand van zijn zakenimperium te nemen. Dat leidt volgens hem tot duidelijke belangenvermenging die tegen de grondwet ingaat.

Impeachment is een lange procedure waarvan de kans op slagen gering is aangezien de Republikeinen in beide kamers van het Congres de meerderheid hebben. Pas als zijn eigen partij zich tegen hem keert, moet Trump voor zijn postje vrezen. De top van de Democratische partij zou bovendien niet staan te springen voor zo’n procedure.