De Meir is de duurste winkelstraat

De Nieuwstraat mag dan wel de duurste winkelstraat zijn bij Monopoly, in realiteit is de Meir in Antwerpen de meest prijzige plek om een winkelruimte te huren. Dat blijkt uit studie van vastgoedconsultant Cushman & Wakefield.

Twee jaar geleden deelde de Meir die koppositie nog met de Nieuwstraat en de Louizalaan in Brussel. Vorig jaar bleven enkel de Meir en de Nieuwstraat over, nu staat enkel Antwerpse winkelstraat nog op plaats één.

1.950 euro per vierkante meter

In de Meir betaal je jaarlijks gemiddeld 1.950 euro per vierkante meter winkelruimte, wat ruim 5% meer is dan een jaar eerder. In de Nieuwstraat bleven de prijzen stabiel op 1.850 euro per vierkante meter per jaar, in de Louizalaan zakte dat bedrag lichtjes tot 1.800 euro. Andere dure straten in ons land zijn de Gentse Veldstraat (1.375 euro), de Hasseltse Hoogstraat (1.250 euro) en Vinâve d’Ille in Luik (1.125 euro).

Londen steekt Parijs voorbij

Wereldwijd is de Fifth Avenue in New York nog steeds de duurste locatie ter wereld om een winkelpand te openen. Daar moet je voor één vierkante meter jaarlijks ruim 28.262 euro neertellen. Op plaats twee prijkt Causeway Bay in Hongkong (25.673 euro). In Europa is de Champs Elysées in Parijs niet langer de duurste winkelstraa, maar wel de New Bond Street in Londen. Als winkeluitbater baal je daar jaarlijks 16.200 euro per vierkante meter. Ook de Milanese winkelstraat Via Montenapoleone is met een huurprijs van 13.500 euro duurder dan de Champs Elysées, waar je 13.255 euro betaalt.