Priester verdacht van schuldig verzuim bij zelfmoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Brugse raadkamer buigt zich over de verwijzing van een Brugse priester in een zaak van schuldig verzuim. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. A.S. (57) zocht geen hulp toen een man duidelijk vertelde over zijn zelfmoordplannen. In oktober 2015 werd de priester opgebeld door A.V. (54), die al langer met depressies kampte. Tijdens het lange telefoongesprek gaf de man duidelijk aan dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. Daarna volgden ook nog enkele sms'en. De weduwe van A.V. stelde zich vragen bij die contacten en diende klacht in bij de onderzoeksrechter.

Het onderzoek is ondertussen helemaal afgerond. Het parket is van oordeel dat er voldoende bezwaren zijn om de verwijzing van de priester te vragen. De Brugse raadkamer buigt zich over de kwestie en zal beslissen of de priester zich al dan niet voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden. Voor schuldig verzuim zou hij een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 euro riskeren.

De priester beroept zich op zijn biechtgeheim, maar daar kan de burgerlijke partij zich absoluut niet in vinden. "We leven in een seculiere maatschappij. Als je mensen moet helpen, dan doe je dat ook", aldus meester Patrick Bernard Martens.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Bron: Belga