Ook huiszoeking in privéwoning co-CEO van Groep Brussel Lambert in onderzoek naar financiering IS

Ook huiszoeking in privéwoning co-CEO van Groep Brussel Lambert in onderzoek naar financiering IS

In het onderzoek naar de financiering van terreurgroep Islamitische Staat door het Franse-Zwitserse betonbedrijf LafargeHolcim zijn speurders vandaag niet alleen binnengevallen bij investeringsmaatschappij Groep Brussel Lambert (GBL) maar ook in de privéwoning van Gérard Lamarche, co-CEO van GBL. Dat meldt de krant De Tijd en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het parket wijst er wel op dat Lamarche op geen enkel moment werd meegenomen voor verhoor, noch in België, noch in Frankrijk. Het Frans-Zwitserse betonbedrijf LafargeHolcim, voorheen Lafarge, zou IS grote sommen geld betaald hebben om de fabriek in Syrië draaiende te houden. Hoeveel geld IS exact kreeg is nog niet helemaal duidelijk, maar bronnen spreken van honderdduizenden tot miljoenen euro’s. Er loopt een gezamenlijk Frans-Belgisch onderzoek naar de feiten.

De Franse speurders gaan al sinds juni na of de cementreus geld heeft overgemaakt aan groeperingen, in het bijzonder Islamitische Staat, om in 2013 en 2014 de cementfabriek in het noorden van Syrië draaiende te houden. Er wordt ook nagegaan of de top van het bedrijf daarvan op de hoogte was.

Vandaag vielen speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie binnen in de hoofdzetel van GBL in Brussel en namen daar documenten en computers mee. Het gerecht wil vooral weten of de holding op de hoogte was van de geldstromen naar IS, klinkt het in gerechtelijke kringen.

Ook in de privéwoning van de co-CEO van GBL werd vandaag een huiszoeking gehouden, bevestigt het federaal parket. Volgens de krant De Tijd was Lamarche, die vandaag in Frankrijk zou gezeten hebben, door het Franse gerecht ook opgepakt voor verhoor maar dat wordt tegengesproken. “De man werd niet aangetroffen, noch in België, noch in Frankrijk”, klinkt het.

Ook in Frankrijk hebben huiszoekingen plaatsgevonden, zo melden Franse media. Dat was het geval in de Parijse zetel van het bedrijf, bevestigt een woordvoerder van Lafarge.

bron: Belga