Humanitaire crisis treft 12 miljoen personen in Sahelregio

Humanitaire crisis treft 12 miljoen personen in Sahelregio
Humanitaire crisis treft 12 miljoen personen in Sahelregio

Achter de aanhoudende onveiligheid in de Sahelregio in Afrika gaat een humanitaire crisis schuil die nu al 12 miljoen mensen in vijf landen treft. De transnationale criminaliteit, de gewapende conflicten en de klimatologische omstandigheden veroorzaken heel wat menselijk lijden in Mauritanië, Mali, Niger, Burkina Faso en Tsjaad en dwingen een groeiend aantal inwoners om naar andere regio’s in Afrika of naar Europa te vluchten, waarschuwt het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) vandaag in een mededeling. “De onveiligheidsproblemen in de Sahel trekken alle aandacht naar zich toe, maar achter die problemen gaat ook een andere tragedie schuil: die van de miljoenen gezinnen die honger lijden en moeten vechten voor hun overleving”, verklaarde Patrick Youssef, adjunct-directeur voor Afrika binnen het ICRC naar aanleiding van het internationale forum in Dakar over de vrede en veiligheid in Afrika.

“Als we de regio niet steunen op humanitair en ontwikkelingsvlak, dan zal dit ernstige gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld een grotere vluchtelingenstroom. Bovendien vormen heel wat gebieden nu al een vruchtbare voedingsbodem voor radicalisering en extremisme”, aldus Youssef.

De Verenigde Naties schatten dat de bevolking in de Sahelregio tegen 2050 zal groeien van 90 miljoen personen momenteel naar 240 miljoen, dat terwijl voeding en tewerkstellingsmogelijkheden nu al schaars zijn.

Bron: Belga