Gentse imam Khalid Benhaddou wint Prijs voor de Mensenrechten 2017

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Prijs voor Mensenrechten gaat dit jaar naar de Gentse imam Khalid Benhaddou. Dat meldt hij vandaag zelf in een persbericht. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 9 december in de El Fath moskee in Gent. Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams, coördinator van het netwerk Islamexperten en auteur van het boek 'Is dit nu de islam'.

"Khalid zette de afgelopen jaren alles op alles om de polariserende tendensen in onze samenleving tegen te gaan en is een verbindingsfiguur bij uitstek in Gent en ver daarbuiten", zegt de Liga voor Mensenrechten.

"In een samenleving waar moslimburgers vaak geviseerd worden en waarin vrijheden op de helling komen te staan onder het mom van veiligheid, roept Khalid op om samen te werken over religieuze en sociale grenzen heen. Hij blijft ijveren voor een samenleving waarin de mensen centraal staan. Dit verdient volgens de Liga van Mensenrechten een stevig schouderklop in de vorm van de Prijs voor de Mensenrechten 2017."

"Ik ben heel blij met deze erkenning en wil de prijs opdragen aan iedereen die zich dag in dag uit inzet voor de mensenrechten. Zeker in deze tijden waarin die ter discussie staan", reageert Benhaddou vandaag zelf. "We zijn geneigd om in onze strijd tegen het extremisme de mensenrechten zelf in vraag te stellen. In die val mogen we niet lopen. We moeten met vuur die rechten blijven verdedigen, die ik nog altijd zie als de basis van onze samenleving."

bron: Belga