Ook N-VA en Groen veroordelen onaanvaardbaar geweld na rellen in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA en Groen veroordelen het geweld van afgelopen weekend naar aanleiding van de kwalificatie van Marokko voor het komende WK Voetbal. Ze pleiten voor de opsporing van de daders en een grondig onderzoek naar wat er misgelopen is. Voor N-VA is het geweld onaanvaardbaar en moet alle energie gaan naar het opsporen van alle aanstokers en plegers van deze gewelddaden. "Wie overgaat tot zulke daden en daarmee inbreuken pleegt op het vredig samenwonen, de orde- en hulpdiensten en persoonlijke bezittingen heeft geen plaats in onze samenleving en moet streng worden gestraft", vindt Brussels gemeenteraadslid en fractieleider in het Brussels Parlement, Johan Van den Driessche.

Voor hem moet worden nagegaan waar het langs de kant van de ordehandhaving verkeerd is gelopen en of er fouten zijn gemaakt. Voor Van Den Driessche wordt het ook tijd dat de kritiek vanuit de hulpdiensten over de moeilijke situatie op de centrale lanen om snelle interventies te kunnen uitvoeren eindelijk ernstig wordt genomen. "Of moeten er eerst doden vallen? Hetzelfde geldt voor het uitblijven van de fusie van de politiezones. Het is niet toevallig dat voor het eerst vanuit de basis zo duidelijk die fusie wordt gevraagd bij dit soort rellen. Wanneer er één grote politiezone zou bestaan, zou er geen kostbare tijd verloren zijn gaan om reservekrachten van andere politiezones op te trommelen".

"Dit is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", reageert Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen). "Wat een feest moest zijn, is uitgemond in gratuit geweld, plunderingen, vandalisme en hooliganisme. Zelfs de hulpdiensten zouden zijn aangevallen. Dit heeft niets meer met voetbal te maken."

bron: Belga