Meer dan 60 doden bij aardbeving in Iraans-Iraakse grensstreek

De zware aardbeving die zondagavond plaatsvond in de grensstreek tussen Iran en Irak, heeft alleen al in Iran aan minstens 61 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een balans van het persagentschap ISNA, dat ook meer dan 300 gewonden meldt. In Irak zouden al zeker 6 doden en 150 gewonden zijn gevallen De aardbeving had volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich volgens het instituut in het Iraanse berggebied pal aan de grens met Irak (provincie Kermanshah), op 32 kilometer ten zuiden van de Iraakse grensstad Halabja. Volgens het Iraanse persagentschap vielen er in Iraans gebied al minstens 61 doden.
De aardbeving was in Irak volgens Koerdische media duidelijk voelbaar in vele Koerdische steden en provincies zoals Halabja, Erbil en Duhok. In de provincie Suleimaniya werden door de lokale autoriteiten al zes doden gemeld: vier in de plaats Darbandikhan en twee in de buurt van Kalar. Er wordt ook gewag gemaakt van ruim 150 gewonden.
Zelfs in delen van Turkije en in Koeweit zouden de schokken zondagavond zijn waargenomen, maar daar zijn geen slachtoffers of schade gemeld. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zou de Turkse minister van Gezondheid Ahmed Demircan al hulp hebben geboden aan Noord-Irak.

Bron: Belga