Greenpeace meet luchtvervuiling in ruim 250 scholen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen hangen 257 scholen in het hele land meetbuisjes op om de luchtvervuiling op gebied van stikstofdioxide (NO2) te meten. De meetbuisjes blijven een maand hangen en worden dan geanalyseerd. Met het project wil milieuorganisatie Greenpeace meten hoe gezond de lucht is die de kinderen elke dag op school inademen. "Ons land heeft niet de beste reputatie als het op gezonde lucht aankomt", zegt Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit en mobiliteit bij Greenpeace België, "zeker als het gaat over stikstofdioxide. Onze kinderen zijn daar het eerste slachtoffer van, want hun gezondheid is extra kwetsbaar voor luchtvervuiling."

Volgens Greenpeace tonen studies een verhoogd risico aan op kanker, hart- en vaatziekten, astma en concentratieproblemen op school door het inademen van vervuilde lucht. De uitstoot van stikstofdioxide is in de eerste plaats afkomstig van dieselvoertuigen.

Vanaf dinsdagochtend zullen in de deelnemende scholen NO2-meetbuisjes geplaatst worden op drie locaties: aan de schoolpoort, op de speelplaats en in een klaslokaal. Dit soort meetbuisjes worden ook door de autoriteiten gebruikt als aanvullende meetmethode voor stikstofdioxide. Ze zullen één maand blijven hangen en worden op 12 december door de scholen teruggestuurd naar Greenpeace voor analyse door een Nederlands ingenieursbureau.

De resultaten worden gekruist met de verschillende kenmerken van elke school om algemene conclusies te trekken. Die zal Greenpeace in maart 2018 publiceren. De meetresultaten zullen niet per individuele school worden gepubliceerd, maar in functie van conclusies per regio en per type school. De scholen zelf ontvangen wel hun eigen meetresultaten, aldus Greenpeace.

De scholen kregen ook een lessenpakket om de thematiek in de klas te behandelen.

bron: Belga