Gezond Leven voert week lang campagne voor rookvrije woningen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Met als slogan "Woon gezond, samen naar een rookvrij huis" organiseren het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo's en de Vlaamse overheid een Vlaamse actieweek over de gevolgen van passief roken. De campagne loopt van 13 tot en met 26 november 2017 en bestaat uit 2 televisiespots op meerdere Vlaamse zenders, TLC-advertenties op Facebook en een informatiefolder voor de rokende ouder. Van 13 tot en met 17 november 2017 bundelen heel wat organisaties in Vlaanderen zoals gemeenten, OCMW's, huisartsenpraktijken en apothekers de krachten om alle Vlamingen te informeren om niet binnen te roken. Ze doen dit via affiches, folders, wachtzaalpancartes, banners en artikels in magazines. Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek door er een herhaling van zijn campagne 'Binnen roken is nooit oké' aan te koppelen.

De gezondheidseffecten van een woning waarin gerookt wordt zijn niet te onderschatten. "Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker een oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby's lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood", aldus Marjolijn Vos, projectmedewerker van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Hoewel nog steeds één op de vijf Belgen rookt, bestaat er in ons land een groot draagvlak voor antitabaksmaatregelen, zo bleek vorige maand nog uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker. Zo vindt 93 procent van de ondervraagden dat roken in auto's met minderjarigen moet verboden worden, een mening die trouwens gedeeld wordt door 88 procent van de rokers.

bron: Belga