Europese Commissie start met rondvraag over fake news

Europese Commissie start met rondvraag over fake news

Hoe ervaren Europese burgers de overvloed aan fake news op het internet en hoe kan Europa de burgers verzekeren dat ze correcte en betrouwbare informatie online kunnen vergaren? Om dat te weten te komen, start de Europese Commissie een rondvraag, werd vandaag bekendgemaakt. De rondvraag is opengesteld voor burgers, sociale media, overheden, onderzoekers en nieuwsinstanties en loopt tot en met midden februari volgend jaar.

De Europese Commissie wil middels de bevraging te weten komen hoe groot het probleem van fake news is en in hoeverre de burgers ervan bewust zijn dat wat op het internet verschijnt niet altijd correct is. Daarnaast mogen de respondenten zich uitspreken over de reeds genomen maatregelen tegen de verspreiding van fake news. Tot slot kunnen de deelnemers aan de rondvraag tips aan de Commissie geven over hoe ze de toegang tot betrouwbare en correcte informatie kan verzekeren.

Daarnaast zal de Commissie een groep van experts bijeenbrengen om aanbevelingen rond de problematiek uit te werken. Kandidaten kunnen zich tot midden december melden.

De resultaten van de rondvraag worden in de lente van 2018 voorgesteld.

bron: Belga